wtorek, 16 kwietnia 2019

KOKOSANKI - SMAK DZIECIŃSTWA


Witajcie kochani, u nas kwiecień wcale nie jest łaskawy, przyszła kolejna choroba młodego i teraz dłuższe siedzenie w domu, niestety borykamy się z zapaleniem obustronnym uszu, jest ciężko, temperatura nie odpuszcza, no i został włączony antybiotyk... mam już kilka dni wyjętych z życia, ale wracam przy wolniejszej chwili.
Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami z moim ukochanym od lat przepisem na kokosanki, mam go od swojej mamy, a ja teraz sama chętnie go powielam w domu. Mój mąż uwielbia kokosanki.



 1. CIASTO:
  • 1/2 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 całe jajko 
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/5 kostki masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zmiksować cukier i jajko na jednolitą masę, następnie dodać rozpuszczone masło z miodem, dodać mleko, mąke i proszek do pieczenia. Wszystko zmiksować.

PIEC OK. 45 MINUT W 180 STOPNIACH

2. MASA CZEKOLADOWA
  • 12 dag (pół kostki) masła
  • 1/2 szklanka mleka
  • 20 dag cukru (prawie pełna szklanka)
  • 2-4 łyżek kako
Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, czekamy chwilę, aby trochę ostygło, by nie poparzyć dłoni, następnie kroimy na małe kwadraciki.
Każdą część moczymy w masie czekoladowej, a następnie w wiórkach kokosowych. 

Przepis jest na prawdę prosty, szybki i przyjemny, smak kokosanek to smak mojego dzieciństwa, polecam Wam bardzo serdecznie.  

4 komentarze:

  1. Wyglądają naprawdę pysznie. Uwielbiam wszystko, co ma w sobie kokos. Zapisuję sobie przepis. 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również uwielbiam :) także polecam, bo to szybki i przyjemny przepis.

      Usuń
  2. Mam ten przepis zapisany od dawna do wyprobowania, pysznie wygląda! Obserwuję i zapraszam częściej do siebie, pozdrawiam ☺

    OdpowiedzUsuń